Potřeboval bych poradit s výměnou NASu, respektive s kontrolou postupu, aby vše proběhlo beze ztráty dat.
Momentálně mám TS-251A a chtěl bych přejít na TS-653D.
Podle všeho (zdroj qnap.com) by mělo jít z TS 251 na TS 653D migrovat.
V TS-251A mám jeden disk. Z důvodu ceny TS-653D bych nejraději nejdřív starý QNAP prodal a pak koupil nový. Tzn. tento postup (pozn. překlad v závorkách za angl. příkazy nemusí být přesný):
- Vypnu starý QNAP a odpojím ho od sítě
- Vytáhnu z něho hard disk
- Zapnu nový QNAP TS-653D (v té chvíli už bude starý QNAP bůhvíkde) a přes webové rozhraní aktulizuju systém na novou verzi - předpokládám, že to půjde i bez disku, ale nejsem si tím jist.
- Aktualizace: jde to i bez disků a asi nejsnadnější je najít nový QNAP přes QNAP Finder a poté přes něho dvojklikem otevřít webové rozhraní a aktualizovat.
- Vypnu nový QNAP a vložím do něj původní disk.
- Aktualizace: QNAP se má vypnout a disk nebo disky by se měly vložit ve stejném pořadí jaké měly ve starém NASu.
- Zapnu QNAP a letmo zkontroluju, jestli je vše v pořádku.
- Aktualizace: Po načtení disku se nový QNAP chová jako ten starý. Vše, kromě IP adresy zůstane zachované (určitě neuškodí QNAP poprvé otevřít přes QNAP Finder, nebo si z něho opsat IP adresu nového NASu).
- Vložím dva nové disky se stejnou kapacitou jako má původní disk (nevím, jestli musím QNAP vypínat, nebo ne)
- Další postup podle tohoto návodu. Jestli jsem to pochopil dobře, tak ze single RAIDu musím napřed na RAID 1 a pak teprve RAID 5.
- Přejdu na Úložiště a Snímky → Úložiště/Snímky
- Vyberu storage pool (tohle na svém starém QNAPu nevidím) nebo Statický svazek (v mém případě asi statický svazek, že?) a kliknu na tlačítko Správa.
- Vyberu RAID skupinu.
- Vyberu Manage (Spravovat) → Migrate (Migrovat).
Vyberu jeden z nových disků a kliknu Apply (asi Provést). Tady asi musím být opatrný, abych nevybral původní disk, aby z něho nebyla smazána data, že? - Potvrdím tlačítkem OK. Tím se dostanu (až se zobrazí Ready (Připraveno)) na RAID 1 a pak to celé zopakuji, abych se dostal na RAID 5.
Mimochodem je lepší TS-653D-8G nebo TS-473-8G s pozdějším přikoupením rozšiřující jednotky?