Různé informace

QNAP NAS TVS-h1288X-W1250-16G

Studia a postprodukční prostředí, to jsou ve zkratce ideální místa, kde tento nový NAS server nalezne své uplatnění pro vybudování nejen superrychlého soukromého cloudu kreativním profesionálům. Nový model TVS-h1288X nyní přichází do prodeje jako náhrada za legendární NAS TVS-1282T3 a přináší budoucím zájemcům mnohá vylepšení.

Hlavní body technické specifikace QNAP NAS TVS-h1288X-W1250-16G:

  • 6jádrový 3,3 GHz (až 4,7 GHz) Intel Xeon W-1250 procesor
  • 16GB DDR4 ECC RAM (max. 128GB)
  • 8x sloty pro 3,5“/2,5“ HDD nebo SSD
  • 4x sloty pro 2,5“ SSD
  • 2x sloty pro M.2 NVMe moduly
  • 2x 10GbE 10Gb porty a 4x 2,5GbE porty
  • 1x HDMI 4K výstup
  • možnost instalace až dvou Thunderbolt 3 (40 Gbps) karet (PN: QXP-T32P)
  • a hlavně! -> ZFS operační systém QuTS hero s inline kompresí a deduplikací dat

Unboxing

Pohled na přední část krabice Pohled z vrchu do krabice Nálepka na krabici s možností záruky až na 5 let Obsah balení - kabely, šoubky, klíče a dokumenty Přední pohled na NAS TVS-h1288X zabalený ve fólii

Přední pohled na NAS TVS-h1288X Zadní pohled na NAS TVS-h1288X Zadní část NAS TVS-h1288X - porty USB, 2,5GbE, HDMI, jacky Zadní část NAS TVS-h1288X - 2x 10GbE porty a volné PCIe sloty Zadní část NAS TVS-h1288X - větráky a zdroj


Do NAS TVS-h1288X-W1250-16G byly nainstalovány:

QNAP úložiště a snímky - konfigurace disků
  • 4x 2,5“ enterprise Samsung SSD PM883 (PN: MZ7LH3T8HMLT) v RAID 5 - SSD pole je rozhodně vhodné místo pro instalaci ZFS operačního systému (OS sem automaticky uloží i výchozí sdílené složky Homes, Public a Web), různých aplikací z App centra a hlavně pro virtuální stroje (VM). Pro sdílenou složku, určenou virtuálním strojům, doporučujeme zvolit velikost bloků v hodnotě 4k. Další sdílená složka, obsahující větší soubory, může mít nastavení 128k.
  • 2x M.2 NVMe moduly ADATA (PN: SX8200PNP) v RAID 0 - v tomto případě se mohou oba moduly nastavit do RAID 1 a využít místo pro instalaci OS a aplikací a kapacitu ze čtyř 2,5“ SSD vyhradit vyloženě jen na VM a data, která chcete mít na rychlém SSD poli. Anebo M.2 moduly využít pro nastavení SSD cache a akcelerovat práci s malými soubory na poli ze SATA disků. Možných způsobů využití je vícero a vždy je důležité si na začátku vyjasnit kompletní použití finálního nastavení NAS. My jsme zvolili RAID0 pro zálohování TimeMachine a testování kopírování větších dat.
  • 8x 10TB Seagate IronWolf Pro HDD disky (PN: ST10000NE0004) v RAID5 - hlavní sdílená složka je v nastavení 128k bloků - výběr této hodnoty je vhodný pro situaci, kdy víte, že budete na toto místo ukládat a pracovat s velkými multimediálními soubory (velké RAW fotky, 4K videa). RAID 5 je rychlý a nabízí ochranu jednoho disku v případě poruchy, nicméně samozřejmě doporučujeme vždy zálohovat data ještě i na jiné místo.
  • 2x 16GB ECC RAM Kingston (PN: KSM32ED8/16ME) - pro použití virtuálních počítačů a dalších služeb platí, čím víc RAM, tím lépe, obzláště v případě této NAS se ZFS OS QuTS hero, pokud totiž aktivujete i deduplikaci, pak počítejte 1GB RAM na 1TB dat. Celkem máme v NAS k dispozici 48GB RAM (původní 2x 8GB ECC RAM paměti značky Innodisk s PN: M4C0-8GSSMCEM byly ve dvou slotech a zbývaly ještě další dva sloty pro přidání paměti).

Dvě věci pro zapamatování:
1. Kompatibilní HDD disky, SSD, grafické karty a další zboží vybírejte vždy a pouze přes kompatibilní seznam.
2. Dokoupitelné vybavení (rozšíření RAM paměti, kabely, transceivery atd.) najdete úplně dole na webové stránce produktu TVS-h1288X.

  • 10Gb karta QXG-10G1T - původní 2x 10Gb portová karta z PCIe gen3 x8 byla vyjmuta a místo ní jsme do slotu PCIe gen3 x4 nainstalovali kartu QXG-10G1T, jenž má pasivní chlazení. Tím jsme uvolnili místo pro instalaci například grafické karty, kterou v QuTS hero systému můžeme nastavit pro směrování výkonu buď do Virtualizační stanice, do NAS systému (pomoc při překódování multimédií), nebo do Container station. Jedinou vadou na kráse je, že v balení nenajdete jinou velikost plíšku pro uchycení stávajíci 2x 10Gb karty, kterou byste jinak mohli nainstalovat do jednoho z volných PCIe gen3 x4 slotů. Nicméně, po diskuzi se zastoupením QNAPu jsme dostali informaci, že připraví nové příslušenství, které bude obsahovat 3 typy instalačních plechových držáků, aby si je uživatelé mohli případně později dokoupit (budou k dispozici v QNAP online shopu a také v ceníku příslušenství, takže si je bude možné zakoupit i u obchodních partnerů).
  • Thunderbolt 3 karta - NAS nabízí zmíněné 10Gb a 2,5GbE porty pro zajištění dostupnosti vysokých datových propustností pro vícero uživatelů. K vysokorychlostní spolupráci při efektivním zpracování médií, ale přijde vhod vysokorychlostní spojení přes Thunderbolt 3. T3 kartu jsme nainstalovali do druhého PCIe gen3 x4 slotu. QNAP konkrétně nabízí v příslušenství k dokoupení T3 kartu s označením QXP-T32P, nicméně, my máme prakticky vyzkoušeno, že v TVS-h1288X funguje bezvadně i T3 karta, která je obsažena v počtu dvou kusů v NAS TVS-1282T3.
  • Grafická karta Gigabyte GTX 1050Ti - instalací GPGPU na základě výběru z kompatibilního seznamu vytvoříte z NAS i výkonný počítač. Pak již stačí jen připojit LCD monitor přes HDMI, klávesnici a myš přes USB konektory, ve Virtualizační stanici spustit virtuální stroj např. s Windows 10 a uživatel může začít pracovat s náročnými aplikacemi, vyžadující GPU výkon. Dále, oproti verzi TVS-1282T3 s i5 nebo i7 CPU při spuštěném VM je chlazení aktivnější (šelestí o něco víc), ale to je daň za výkonnější CPU (Xeon W 1250 v případě TVS-h1288X). Tip: pokud používáte macOS, pro zobrazení VM doporučujeme aplikaci MS Remote desktop.
Instalace doplňků - pohled z boční části - 2x volné PCIe sběrnice Instalace doplňků - pohled z boční části - větráky a zdroj Instalace doplňků - pohled z vrchu - původní 2x 10GbE karta Instalace doplňků - nainstalovaná grafická karta Instalace doplňků - nainstalovaná Thunderbolt 3 karta a 1x 10GbE karta

Instalace doplňků - zadní část - výstupy z GPGPU, Thunderbolt 3 a 10GbE karta Instalace doplňků - nainstalované další ECC RAM paměti Instalace doplňků - instalace M.2 modulů - doporučujeme dokoupit pasivní chladiče Instalace doplňků - instalace Seagate IronWolf Pro HDD disků (8x 10TB)


Prvotní instalace

Před samotným zapnutím NAS TVS-1288X doporučujeme nainstalovat aplikaci Qfinder, která slouží ke správě QNAP zařízení v síti. V Qfinderu máte přístup ke konfiguraci zařízení, monitorovat jejich stav a další.

Qfinder Pro

V našem případě se zobrazí nová NAS a nabídne se inicializace NAS. Celý postup instalace je rychlý a snadný, pouze zadáváte základní údaje, jako je nastavení hesla, datumu a času, základní konfigurace sítě a přenosových protokolů a to je vše. Cca za dvě minuty proces nabídne přihlášení do administrace, ve které dál pokračujete s nastavením polí, sdílených složek, nastavením uživatelů atd.

Instalace QuTS hero - uvítací obrazovka Instalace QuTS hero - zadání názvu NASky a vytvoření hesla administátora Instalace QuTS hero - nastavení datumu a času Instalace QuTS hero - nastavení sítě Instalace QuTS hero - Thunderbolt rozhraní

Instalace QuTS hero - nastavení komunikačních protokolů Instalace QuTS hero - souhrn nastavení Instalace QuTS hero - proces aplikace nastavení Instalace QuTS hero - přihlašovací obrazovka do administrace NAS Instalace QuTS hero - uvítací obrazovka po zalogování do administrace NAS


Praktické testy

Pro představu, jak rychlý je TVS-h1288X, jsme si připravili sérii testů s použitím benchmark aplikace AJA, a uvidíte konkrétní data z Monitorování zdrojů vzhledem k přenosu souboru mezi NAS a rychlým zařízením s T3 portem. Snadné připojení složky se provádí pomocí aplikace Qfinder, kde zvolte „samba“ protokol + další z důležitých věcí, pokud používáte produkty značky Apple, je zakázat podepisování SMB (kvůli získání lepšího výkonu).

Testovací sestava: 15“ Macbook Pro 2018 s 6jádrovým i7 2,6 GHz CPU, 16GB RAM, 500GB interním NVMe diskem a rychlým rozhraním Thunderbolt 3. K propojení posloužil 2m 40Gbit Belkin Thunderbolt 3 kabel.

a) Benchmark AJA System Test Lite vykazoval průměrné hodnoty okolo 1,5G B/s v obou případech čtení a zápisu s využitím SSD polí. U pole ze SATA HDD disků benchmark naměřili průměrnou hodnotu zápisu něco málo pod 1 GB/s a čtení 1,4 GB/s:

AJA System Test Lite - výsledky konfigurace 2x NVMe v RAID0 AJA System Test Lite - výsledky konfigurace 4x SATA SSD v RAID5 AJA System Test Lite - výsledky konfigurace 8x SATA HDD v RAID5

b) Monitor prostředků (obsažený v QNAP NAS systému) pak deklaruje praktické hodnoty přenosu dat. Konkrétně jsme kopírovali z NAS do Macbooku jeden 10GB mkv soubor a ten samý soubor jsme pak zapisovali zpět na NAS do různých polí. Pro získání co možná nejrychlejších hodnot jsme použili nativní macOS Big Sur aplikaci Finder. Výsledkem bylo dosažení zápisu 1,1 GB/s a čtení 1,3 GB/s s SSD polem, a zápisu 961 MB/s a čtení 1,5 GB/s s polem ze SATA HDD. Obecné informace směrem od QNAPu uvádí, že QuTS hero aktuálně nabízí lepší výkon s HDD disky než s SSD, nicméně zminili, že pracují na tuningu, aby ještě vylepšili výkony s SDD. Každopádně, při takto vysokých přenosech je objemný soubor překopírován jen v několika málo sekundách:

Monitor prostředků - výsledky zápisu (1,1 GB/s), konfigurace 4x SSD v RAID5 Monitor prostředků - výsledky čtení (1,3 GB/s), konfigurace 4x SSD v RAID5 Monitor prostředků - výsledky zápisu (961 MB/s), konfigurace 8x SATA v RAID5 Monitor prostředků - výsledky čtení (1,5 GB/s), konfigurace 8x SATA v RAID5

Po aktualizaci macOS na novinku Big Sur došlo ke změně v rychlostech, které oproti macOS Catalina, vykázaly vyšší hodnoty. Palec nahoru patří směrem k Applu za to, jak se jim podařilo upravit ovladače a datovou propustnost.

Update 26.11.2020: Lze dosáhnout na ještě vyšší rychlostí přenosu dat s konetivitou Thunderbolt 3 mezi NAS TVS-h1288X a zařízením "Apple M1 Macbook Air". Společnost QNAP nám zaslala screenshot, který vykazuje hodnoty zápisu 1,6 GB/s a čtení skoro 2,1 GB/s. Nově uvedené produkty s procesorem Apple M1 tedy spolu s NAS TVS-h1288X jsou velmi zajímavou volbou pro velmi rychlé pracovní prostředí.

Výsledky výkonu NAS TVS-h1288X ve spojení s Apple M1 Macbook Air - zápis 1,6GB/s a čtení skoro 2,1GB/s

c) Testy interních RAID polí si můžete provést i vy doma či v práci na vašich QNAP NAS. V případě zájmu se podívejte na článek „Jak zjistit interní rychlosti RAID pole v QNAP NAS“.

Výsledky (příkaz "dd if=/dev/zero of=test bs=1M count=10000", tzn. vytvoří soubor s 10000 bloků rovnající se 1M):
2x M.2 NVMe (RAID 0, komprese ON, dedup OFF) -> 3,47 GB/s čtení a 5,1 GB/s zápis (IOPs zápis: 262k / čtení: 864k)
4x 2,5“ SSD (RAID 5, komprese ON, dedup OFF) -> 1,54 GB/s čtení a 5,0 GB/s zápis (IOPs zápis: 219k / čtení: 786k)
8x SATA disky (RAID 5, komprese ON, dedup OFF) -> 6,58 GB/s čtení a 3,5 GB/s zápis

Výsledky (příkaz "dd if=/dev/zero of=test bs=10G count=1", tzn. vytvoří soubor s jedním blokem rovnající se 10G):
2x M.2 NVMe (RAID 0, komprese ON, dedup OFF) -> 3,47 GB/s čtení a 2,66 GB/s zápis
4x 2,5“ SSD (RAID 5, komprese ON, dedup OFF) -> 1,54 GB/s čtení a 2,7 GB/s zápis
8x SATA disky (RAID 5, komprese ON, dedup OFF) -> 6,58 GB/s čtení a 2,1 GB/s zápis

QNAP úložiště a snímky - nastavení sdílených složek


QuTS hero, 128bitový souborový systém ZFS

U QNAP NAS zařízení jsme dlouhodobě zvyklí na OS QTS, který nabízí linuxový ext4 souborový systém na aplikační bázi (podrobný článek o QTS můžete nalézt např. na webu svethardware). Oproti tomu v segmentu enterprise pak nabízí OS QES, který je na unixové bázi (konkrétně FreeBSD) se ZFS souborovým systémem, ale není aplikační.

Spojením výhod obou směrů vznikl jedinečný a výkonný systém s názvem QuTS hero (aktuálně verze nese označení h4.5.1) s jednoznačnou výhodou ZFS systému (se zachováním aplikační části), jenž přináší 100% integritu dat, samoregeneraci (laicky řečeno, díky ZFS zrcadel se poškození souboru opraví dřív než dojde k samotnému problému), inline kompresi (než se data zapíšou na úložiště, prvně prochází procesem komprimace v RAM paměti a až pak se zapisují na datové pole, tzn. šetříte SSD disky a využívanou kapacitu) a deduplikaci dat (proces deduplikace dat, tj. odstranění duplicitních dat se provádí opět v rychlé RAM paměti a až pak se provádí zápis na datové pole, tj. opět se šetří životnost a kapacita SSD - ideální je pak deduplikace v případě replikace vícero virtuálních počítačů, kde dochází k razantní úspoře kapacity).

Komprese - snížení dat, ideální pro SSD

QuTS hero podporuje také ZFS cache technologie typu L1 ARC cache (automatický proces přes RAM paměť) a L2 ARC cache současně se ZIL, které mohou být nastaveny při SSD cache konfiguraci s využitím SSD disků nebo M.2 NVMe modulů.

Víte, že QNAP NAS snadno přidáte do prostředí SAN díky QNAP Fibre Channel karet? QNAP nabízí různorodé doplňky pro úložiště, jako jsou adaptéry, PCIe karty a další - podívejte se na kompletní nabídku.

Vybrané důležité aplikace

Zálohujete pořádně?

:-) Zálohování a případná obnova dat je s QNAP NAS doslova hračkou a jako vždy zdůrazňujeme, aby nikdo nepodceňoval samotné zálohy dat. Nikdy nevíte, co se může stát a rozhodně je lepší být připravený, než si pak trhat vlasy za ztracené či jinak zničené drahocenné data. Pro váš klid QuTS hero systém nabízí několik aplikací pro snadné zálohování.

Hybrid Backup Sync
Skvělá aplikace, ve které centrálně nastavíte zálohování (i TimeMachine), synchronizaci a obnovu. Veškeré úkony lze směrovat jak na lokální nebo vzdálenou NAS, tak i do obláčků (cloudového prostředí).

Hybrid Backup Sync

Hyper Data protector
Provozujete v síti servery s VMware nebo Hyper-V? Nainstalujte si na QNAP NAS aplikaci HDP, která vám zdarma poskytne zálohování zmíněných virtuálních serverů (zálohování PC stanic zde přibude v průběhu Q3/2021).

Boxafe
Je mnoho firem využívající služby v rámci cloudových služeb MS 365 a Google G Suite, ale i tam může data zašifrovat ransomware, anebo se omylem smažou soubory. Pro tyto případy je (také zdarma) k dispozici aplikace Boxafe - určitě ji nepřehlédněte!

Virtualizační stanice a QuTScloud
Jak jsme avizovali hned na začátku článku, NAS TVS-h1288X obsahuje výkonný Intel Xeon W-1250 procesor (6 jader / 12 vláken) a byla by velká škoda jej nevyužít na virtualizaci různých VM. Virtualizační stanice je v App Centru k dispozici zdarma. A když už budete virtualizovat operační systémy, jednou z dalších možností je vytvořit virtuální NAS, tedy další QTS systém a toto virtualizovaný prostředí pak například nabídnout zákazníkovi, který si řešení od vás pronajme. Využití QuTS cloudu pro lokální servery je velmi zajímavá funkce navíc.

Virtualizační stanice a QuTScloud

QVR Elite - profi kamerový dohled
Máte rádi věci pod kontrolou? Pak se vám zalíbi aplikace určená pro kamerový dozor, QVR Elite. Jde o robustní systém, určený pro QuTS hero NAS, integrující mnoho vychytávek, od rozpoznávání tváří, až po spolupráci s inteligentními dveřními systémy - je to vlastně „NVR v NAS“.

QuFirewall
Pro vyšší úroveň zabezpeční NAS v síti, nová aplikace QuFirewall přináši mimojiné i GeoIP a to znamená, že si jednoduše nastavíte, aby přístupy na NAS byly povoleny jen například z České Republiky apod. Parádní věc, ke které doporučujeme nainstalovat i Security Counselor.

QuFirewall


Závěr

Uživatelé video aplikace Final Cut Pro či Adobe Premiere Pro zbystřete, protože právě pro vás je NAS server TVS-h1288X jako dělaný. Efektivní úprava 4K videí a práce s velkými daty nepředstavují pro tento NAS žádný problém, naopak poskytne to nejlepší, co dnes na trhu můžete nalézt jak po stránce hardware, tak software.
Prakticky již žádná data z NAS už nemusíte kopírovat na PC, notebook apod., ale rovnou otevřete soubor na NAS a pracujete s ním bez kopírování tam a zpátky.
NAS ohromí obrovským výkonem díky Xeon W procesoru a možnost využít Thunderbolt 3 rozhraní je nakonec už jen obligátní třešničkou na dortu.

Kde zakoupit QNAP NAS TVS-h1288X-W1250-16G?
IT firmy mohou oslovit distributorské kanály, firemní koncoví zákazníci nebo nároční uživatelé v domácích kancelářích pak reseller či etail partnery. Více v sekci "Kde nakupovat". Případně, pokud by zákazníkovi byl nabízený počet slotů málo, k dispozici je v nabídce i o něco větší bráška s označením TVS-h1688X.
A nezapomeňte, QNAP na CZ trhu také nabízí i možnost pořídit si k NAS i NBD / NBD Onsite záruku, a to až na dobu 5 let.


Máte nějaké další dotazy? Anebo byste rádi komentovali tento článek? Pokračujte na komunitní fórum do sekce: Napsali o produktech QNAP.